Koel Bewaren trekt eerst blik open

Door: Marcel Modde (PZC)

NIEUWERKERK – Ze zijn jong, enthousiast, onbescheiden en zeker niet voor éénmalig gebruik. Koel Bewaren dus! Vier jongens uit Nieuwerkerk die de sprong in de grootgegroeide vijver van de Nederpop wagen. In het kielzog van Bløf zijn ze vastbesloten de volgende band te worden die Zeeland op de kaart zet. Voorlopig misschien nog iets te hoog gegrepen, al begint hun roem in de Schouwse bakermat na goed twee jaar repeteren en een handvol optredens vaste vorm aan te nemen. En dus kon een debuut-cd niet uitblijven. Het album wordt morgen, zaterdag, gepresenteerd tijdens een concert in het dorpshuis van Nieuwerkerk.

Koel Bewaren bezit nog die charme van een hobby die langzaam maar zeker uit de hand lijkt te lopen. Voor de meeste muzikanten geen onaangename ervaring. Iedere vrijdag wordt het instrumentarium uitgestald in de garage van de ouderlijke woning van toetsenist en sologitarist Erjen van Nierop. Buren zijn opgehouden met klagen en sommigen gaan nu zelfs al zo ver dat ze het viertal aanmoedigen de garagedeur tijdens de wekelijkse sessies wagenwijd open te zetten. Het begin van een sprookje, menen ze stellig.

Moerstaal

De band is ontstaan uit het duo Cooling Down, met bassist Simon van der Meer en zanger/gitarist Steven Neele. Omdat ze de muzikale omlijsting van hun zelfgeschreven nummers te iel vonden, haalden ze drummer Roel van den Berg en multi-instrumentalist Erjen van Nierop bij de club. De bandnaam werd vernederlandst, evenals het merendeel van het repertoire. De Dijk, Bløf, The Scene, Normaal en Frank Boeijen dienden als voorbeeld voor de inmiddels twaalf liedjes van eigen hand in moerstaal. Alle nummers prijken op het debuut-album Hier Openen, een logisch vervolg van de single-cd Veranderd, die vorig jaar in een beperkte oplage van honderd stuks het levenslicht zag. De titelsong Veranderd, een melancholische ballade, is favoriet op de lokale radiozender Schouwen-Duiveland en vond dan ook tevens de weg naar het eerste echte album van de Nieuwerkerkers. Dat geldt eveneens voor Het meisje met de piercing in haar haar. Met name dat nummer heeft wat de andere bijdragen missen: pit. Zowel muzikaal als tekstueel zit Het meisje sterk in elkaar. Met een verrassende ontwikkeling halverwege en aan het eind van het verhaal, die doet denken aan de verkwikkende humor van de Vlamingen Hugo Matthijsen en De Nieuwe Snaar. Het toont dat Koel Bewaren meer in haar mars heeft dan de doorsnee liedjes over mislukte liefdes, die het album kenmerken. Dat blijkt ook wanneer de band in levende lijve wordt beluisterd en sologitaar en drums meer op de voorgrond mogen spelen dan tijdens de opnamen in de Ouwerkerkse studio 2 blijkbaar het geval is geweest.

Uitgediept

Toch is de debuut-cd zeker de moeite waard. Niet in de laatsteplaats om het zwijmelende slotakkoord Erewoord, waarop saxofonist Hans Goemans een gastpartij speelt, alsmede voor de drie nummers met zangeres Nelly van der Meer als toegevoegde waarde. De vijver van de Nederpop is in de loop der jaren dan ook flink uitgediept en laat voor oppervlakkigheid geen ruimte meer.

Koel Bewaren, 2 oktober in Ons Dorpshuis in Nieuwerkerk, aanvang 21 uur. De debuut-cd verschijnt in een oplage van 500 exemplaren en is te bestellen via de eigen internetsite www.koelbewaren.com.